De Zwitserse Aansteekmethode

Een houtvuur brengt gezelligheid en warmte op uw terras, en zorgt voor een heerlijk ontspannend moment. Door het gebruik van schoon en droog hout, en de juiste aansteekmethode, zorg je voor een schonere verbranding en voorkom je onnodige rookoverlast. Schoon en droog hout heeft een vochtpercentage van 15-20%. Gebruik bij voorkeur hakhout zoals eik, beuk of berk.

Let op: Geverfd en behandeld hout is niet geschikt voor een houtkachel.

 

De meest efficiënte manier om jouw buitenkachel of vuurkorf aan te steken is de Zwitserse methode. Steek de kachel aan met de Zwitserse Methode, ook wel de Top Down methode genoemd. In tegenstelling tot de traditionele manier om uw vuur van onder af aan te steken, is het principe van de Zwitserse Methode omgekeerd. Om het vuur zo efficiënt, en daardoor zo schoon mogelijk aan te steken bouw je een stapel stookhout met de grootste stukken onder, dan een laag iets kleinere stukken en daarbovenop het hout wat je gaat aansteken. Op deze manier ontsteekt het vuur snel en schoon van boven af en verwarmt het de onderliggende lagen waardoor deze op hun beurt ook weer makkelijk beginnen te branden.

Hieronder een overzichtelijk stappen plan:

  • Sorteer het hout van groot naar klein, maak indien nodig een aantal grotere stukken wat kleiner. Het ideale hout heeft een vochtigheid van 15-20%.
  • Plaats de onderste laag met een aantal grote stukken hout parallel aan elkaar. Zorg ervoor dat de houtblokken rondom ruimte hebben en niet tegen de kachelwand aanliggen.
  • Plaats nu haaks op de onderste houtblokken een laag kleinere houtblokken. Let hierbij op dat de lagen stabiel op elkaar komen te liggen.
  • De laatste en bovenste laag bouw je met dunne strookjes hout, wederom haaks op de laag eronder.
  • Leg nu het aanmaakblokje op de bovenste laag dunne strookjes hout en steek het aan.

Je zult zien dat het vuur zich, met minimale rookontwikkeling, rustig van boven naar beneden ontwikkeld. Belangrijk is dat het vuur genoeg zuurstof krijgt. Hierdoor kan het hout op een zo volledig mogelijke manier verbranden, en wordt de uitstoot en overlast van rook en fijnstof beperkt.